Enkel Poleringsguide: Vad ska man tänka på vid bilpolering?

Enkel Poleringsguide: Vad ska man tänka på vid bilpolering?

Varje bil har sin unika lack, och lackytorna skiljer sig åt i hårdhet. Det är därför viktigt att hitta den rätta kombinationen av poleringsmaskin, polertrissa och polermedel för polering av just din bil. Med ShineMate’s polermaskiner och tillbehör får du verktygen du behöver för att hitta den bästa lösningen. Generellt sett har vissa bilmärken som till exempel Honda, KIA och Peugeot en mjukare lack, vilket innebär att du kanske inte behöver den hårdaste trissan eller det grövsta polermedlet. Däremot har bilar som Audi, BMW och Volvo ofta en hårdare lack, vilket kan kräva en tuffare polertrissa i kombination med ett grövre polermedel. Det är svårt att säga något generellt, så man får prova sig fram. Målet är alltid att få bilen helt fri från repor, oxidation (blek/matt) och för att uppnå en så jämn yta som möjligt.

Hitta rätt kombination av medel och polertrissa 

När du ska hitta den lämpligaste kombinationen, börja med den skonsammaste kombinationen av medel och polertrissa. Om du använder en för tuff kombination direkt riskerar du att slipa bort för mycket lack. Välj en liten del av bilens yta som "testpanel" för att hitta rätt kombination innan du kör över hela bilen. Polera testpanelen med den skonsammaste kombinationen och rengör därefter med en primer/ipa för att avlägsna eventuella polerrester och fetter. Kontrollera sedan testytan i bra ljus för att se om resultatet är det du önskar. Om repor kvarstår, prova med ett grövre polermedel men samma trissa och upprepa processen. Om ytan fortfarande har repor, byt till en grövre polertrissa. Fortsätt så tills önskat resultat uppnås. 

När du polerar bilen kan "rosor" eller "hologram" uppstå på grund av poleringen. Dessa kan avlägsnas genom en skonsam polering med en fin kombination av trissa och medel. Hologram kan vara svåra att upptäcka, men de syns bäst i solljus eller med en LED-lampa. Hologram uppstår oftast när man använder en tuffare kombination för att ta bort djupare repor och/eller felhantering av maskinen. 

Polera hela bilen

När du har hittat rätt kombination av polermedel och polertrissa för att bli av med reporna på din bil, kan du börja polera hela bilen. Dela upp bilen i olika "paneler" och polera en yta i taget. Efter polering av varje yta, torka av överflödigt medel innan du går vidare till nästa yta. Vi rekommenderar att du först polerar hela bilen med en typ av kombination, och sedan polerar hela bilen igen med en finare kombination. Detta sparar både tid och ansträngning då du inte behöver byta rondell så ofta. 

För att säkerställa att resultatet blir perfekt måste du ta bort överblivet polermedel efter poleringen. När du är klar, rengör ytan med en primer. När ytan är helt ren och torr, kontrollera i direkt solljus eller med en bredstrålande LED-lampa om några repor eller hologram kvarstår. Om det finns något kvar, polera dessa ytor igen med en fin kombination för att uppnå perfekt resultat. När du inte ser några repor eller hologram, är bilen redo för vaxning eller lackskyddsbehandling.  

Med ShineMate’s polermaskiner och tillbehör får du en professionell bilvård med högkvalitativa resultat.